Dronningens nytårstale 2023

Dronningens nytårstale 2023: Ord hun siger, hvor og hvornår talen starter

Nytårsaften er en særlig aften, hvor vi ser tilbage på året, der er gået, og ser frem mod det nye år, der venter. Det er også en aften, hvor vi lytter til dronningens nytårstale, som er en tradition, der går tilbage til 1880. Men hvad kan vi forvente af dronningens nytårstale 2023? Hvornår holdes talen, hvilke emner kommer hun til at snakke om, hvor kan vi se den, og hvad er historien bag den? Det vil vi forsøge at give dig et overblik over i denne artikel.

Odds på ord i dronningens nytårstale 2023

Det er for nogle, gået hen og blive en tradition at vædde på, hvad dronningen kommer til at sige i årets nytårstale. Det gør på en måde også talen en tand mere underholdende, og om man spiller penge på det, eller som en leg i selskabet, er det sjovt. Der er flere spiludbydere, som tilbyder odds på dronningens nytårstale, og man kan vælge mellem mange forskellige ord at spille på. Nogle af ordene er mere oplagte end andre, og derfor er oddset også forskelligt. Jo lavere odds, jo større chance er der for, at dronningen siger ordet. Man kan spille på alt fra sikre ord som “Prins Christian” og “Grønland”, som dronningen stort set altid nævner, til mere usædvanlige ord som “Shitstorm” og “AI”. Man kan også spille på ord, som har forbindelse til aktuelle begivenheder, som for eksempel “krig”, “klima” eller “fællesskab”.

Her er nogle odds på ord, som du kan bruge som inspiration:

OrdOddsAntal gange nævnt
20231,010
Familie1,0319
Børnebørn1,0510
COVID-191,052
Kronprinsen1,0514
Corona1,072
Børn1,1020
Glæde/-r1,1018
Prins Christian1,104
Prins Joachim1,1012
Prinsesse Marie1,106
Verden1,1021
Nytårshilsen1,1518
Sydslesvig1,1516
Kronprinseparret1,1513
20241,200
Folk1,2021
Fødselsdag/-e1,2015
Krig/-en1,209
Nytårsønsker1,2018
Soldater1,2011
Unge1,2018
Ældre1,2018
Klimaforandringer/-ne2,502
Jonas Vingegaard2,500
København2,0014
Facebook2,250
Instagram2,250
Erhvervsliv2,506
Folkesundhed2,500
Lockdown2,500
Udsatte2,500
Konstantin2,750
Restriktioner2,750
Verdensmesterskaberne i fodbold2,750
Asyl3,000
Dronning Elizabeth3,000
Ferie3,003
Landsholdet3,000
Mobning3,000
Pension3,000
Storbritannien3,000
Afstand3,500
Christian Eriksen3,500
Fattigdom3,500
Innovation3,500
Rumstation/-en5,000
Royal Run4,500
Qatar10,000
Håndbold15,000
VM15,000
Søens folk25,000
Floor50,000
Slette-Mette500,000
Der var ikke straffespark500,000

Jeg synes, at der er god værdi i at spille på ord som “klimaforandringer/-ne”, “folkesundhed”, “lockdown”, “restriktioner” og “afstand”, som alle har relation til coronaen og dens konsekvenser. Jeg tror også, at der er en chance for, at dronningen vil nævne “Jonas Vingegaard”, som var den første dansker til at blive nummer to i Tour de France, eller “Christian Eriksen”, som overlevede et hjertestop under EM i fodbold. Jeg vil dog fraråde at spille på ord som “Slette-Mette”, “Der var ikke straffespark” eller “Floor”, som er meget usandsynlige og har meget høje odds. Jeg vil også undgå at spille på ord, som dronningen aldrig har nævnt før, eller som har meget lavt odds. Jeg vil hellere fokusere på ord, som har en god balance mellem sandsynlighed og gevinst.

Odds på ord i dronningens nytårstale 2023

Hvilke ord og emner kommer dronningen til at snakke om?

Dronningen har altid frie hænder til at vælge, hvad hun vil tale om i sin nytårstale. Hun skriver selv talen, som hun holder uden manuskript. Hun plejer at komme ind på både nationale og internationale begivenheder, som har præget året, samt give sine personlige refleksioner og ønsker for det kommende år. Hun taler også ofte om kongefamilien og dens aktiviteter.

Det er svært at forudsige, hvad dronningen vil sige i sin nytårstale 2023, men vi kan gætte på nogle af de emner, hun måske vil berøre. Et af de mest oplagte emner er den igangværende krig i Ukraine, som har skabt stor bekymring og uro i Europa og resten af verden. Dronningen har tidligere udtrykt sin støtte til det ukrainske folk og deres frihedskamp, og hun har også modtaget den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj på Amalienborg i november. Måske vil hun også nævne de mange ukrainere, som er flygtet til Danmark og andre lande, og opfordre til solidaritet og hjælpsomhed.

Et andet emne, som dronningen måske vil komme ind på, er de økonomiske og sociale udfordringer, som mange danskere står over for i kølvandet på krigen. Energi- og fødevarepriserne er steget markant, og mange har svært ved at få enderne til at mødes. Dronningen har tidligere talt om vigtigheden af at spare på ressourcerne og bistå hinanden i hårde tider, og hun har også rost danskerne for deres opfindsomhed og omstillingsevne. Måske vil hun også opmuntre til optimisme og håb om bedre tider.

Et tredje emne, som dronningen måske vil nævne, er det europæiske samarbejde, som har 50-års jubilæum i 2023. Danmark blev medlem af det daværende EF (nu EU) den 1. januar 1973, og dronningen har været en stærk fortaler for det europæiske fællesskab gennem alle årene. Hun har ofte fremhævet de fordele og værdier, som samarbejdet har skabt, samt de udfordringer og trusler, som det står over for. Måske vil hun også reflektere over Danmarks rolle og bidrag i Europa, samt udtrykke sin glæde over det danske EU-formandskab, som starter den 1. juli 2023.

Et fjerde emne, som dronningen måske vil berøre, er kongefamilien og dens begivenheder i året, der er gået. Dronningen plejer at give et indblik i familiens liv og arbejde, samt takke dem for deres støtte og kærlighed. Hun plejer også at nævne de glæder og sorger, som familien har oplevet, samt de planer og forventninger, som den har for fremtiden. I år har kongefamilien blandt andet fejret kronprins Frederiks 55-års fødselsdag, prins Christians konfirmation, prinsesse Benediktes 80-års fødselsdag, samt dronningens egen 83-års fødselsdag. Desværre har familien også mistet nogle af sine medlemmer, blandt andet prins Richards enke, prinsesse Anne, samt prins Joachims tidligere hustru, grevinde Alexandra. Måske vil dronningen også fortælle om familiens julefejring, som i år har været særlig, da hele familien har været samlet på Marselisborg Slot for første gang siden 2019.

Hvilket tidspunkt holdes dronningens nytårstale i 2023?

Dronningens nytårstale 2023 holdes, som den plejer, den 31. december kl. 18.00. Talen varer cirka 10-15 minutter og sendes direkte fra Christian IX’s Palæ på Amalienborg. Talen er en af de mest sete tv-programmer i Danmark, og sidste år så næsten 2,5 millioner danskere med.

dronnings nytårstale 2023 tidspunkt

Hvor kan vi se dronningens nytårstale 2023?

Dronningens nytårstale 2023 kan ses på flere måder. Den mest almindelige måde er at tænde for fjernsynet og se den på DR1 eller TV2, som begge sender talen live. Man kan også se den på computeren, tabletten eller mobilen via DR’s eller TV2’s hjemmesider eller apps. Hvis man ikke har mulighed for at se talen live, kan man se den senere på DR TV eller TV2 Play, som begge har talen tilgængelig som video on demand. Man kan også læse talen på kongehusets hjemmeside, som offentliggør den kort efter, at den er holdt.

Hvor kan vi se dronningens nytårstale

Hvad er historien bag dronningens nytårstale?

Dronningens nytårstale er en tradition, som går tilbage til 1880, hvor kong Christian IX begyndte at holde en nytårstale til sine ministre. Senere blev talen udvidet til at omfatte hele regeringen, Folketingets formand, repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet. I 1941 blev talen for første gang sendt i radioen, så hele befolkningen kunne lytte med. Det var kong Christian X, som holdt talen, og det var en stor støtte for danskerne under den tyske besættelse. I 1958 blev talen for første gang sendt i fjernsynet, så man også kunne se kongen, som da var Frederik IX. Han var den første, som holdt talen fra Amalienborg, og han var også den første, som talte uden manuskript. I 1972 overtog dronning Margrethe talen, efter at hun var blevet regent. Hun har siden holdt talen hvert år, undtagen i 2005, hvor hun var syg. Hun er den længst siddende monark i Danmarks historie, og hun har dermed holdt flest nytårstaler.

Hvem skriver dronningens nytårstale?

Men hvem står egentlig bag ordene, som dronningen udtaler? Det er ikke så enkelt, som man måske tror. Dronningens nytårstale er nemlig et resultat af et samarbejde mellem dronningen selv, statsministeriet og kongehusets stab.

Processen med at skrive dronningens nytårstale starter allerede i starten af efteråret. Her sender statsministeriet et første udkast til talen til dronningen. Udkastet er skrevet af en departementschef, en embedsmand og en taleskriver, som har researchet på de vigtigste begivenheder og emner, som har præget året. Dronningen læser udkastet igennem sammen med sin hofmarskal og kabinetssekretær, som er hendes nærmeste rådgivere. De laver deres egne rettelser og tilføjelser, som de sender tilbage til statsministeriet til godkendelse. Denne proces kan gentage sig flere gange, indtil talen er færdig.

Dronningen har altså frie hænder til at vælge, hvad hun vil sige i sin nytårstale, men hun skal også tage hensyn til statsministeriets indflydelse. Det skyldes, at dronningen ikke har politisk magt i Danmark, og derfor skal hun undgå at sige noget, som kan opfattes som politisk, eller som kan være i modstrid med regeringens holdninger. Dronningen sætter dog sit eget personlige præg på talen, både i forhold til sproget, tonen og indholdet. Hun skriver selv talen, som hun holder uden manuskript. Hun taler ofte om både nationale og internationale begivenheder, som har betydning for Danmark og verden, samt om sine egne refleksioner og ønsker for det kommende år. Hun taler også om kongefamilien og dens aktiviteter, samt om de glæder og sorger, som familien har oplevet.

Dronningens nytårstale er altså ikke kun dronningens egen tale, men også et udtryk for et samspil mellem kongehuset og statsmagten. Det er en tale, som skal være aktuel, relevant og samtidig respektfuld over for de forskellige interesser og holdninger, som findes i det danske samfund. Det er en tale, som skal være både personlig og officiel, både historisk og fremadrettet, både alvorlig og humoristisk. Det er en tale, som skal være både dronningens og danskernes.