Gældssanering

Gældssanering 2024: Se rådighedsbeløb og mulighederne i 2024

Gældssanering er en ordning, hvor du kan søge om at få nedsat eller slettet din gæld, hvis du ikke kan betale den. Det er skifteretten, der afgør, om du kan få gældssanering, og hvilke betingelser du skal opfylde. I denne artikel kan du læse mere om, hvad gældssanering er, hvem der kan få det, og hvordan du søger om det.

Hvordan er mulighederne for gældssanering i 2024?

Mulighederne for gældssanering i 2024 afhænger af, om der sker ændringer i lovgivningen eller praksis på området. I 2022 blev der fremsat et lovforslag om at ændre reglerne for gældssanering, som blandt andet skulle gøre det lettere for unge med studiegæld at få gældssanering. Lovforslaget blev dog ikke vedtaget, og der er ikke planlagt nogen nye lovforslag om gældssanering i 2023.

Derfor er det sandsynligt, at de nuværende regler og betingelser for gældssanering vil fortsætte i 2024, medmindre der sker en politisk ændring eller en domstolsafgørelse, der påvirker området.

Det betyder, at du i 2024 stadig skal kunne dokumentere, at du ikke kan betale din gæld, at du har fast og varig indkomst, at du ikke har nyere gæld, og at din gæld er så stor, at du ikke selv vil kunne betale den tilbage inden for en længere periode. Skifteretten vil også vurdere din alder, din gældshistorik og din indsats for at afvikle gælden, når den skal afgøre, om du kan få gældssanering, og hvordan din gæld skal nedsættes eller slettes.

Hvis du vil søge om gældssanering i 2024, skal du udfylde et ansøgningsskema og vedlægge en række dokumenter, der viser din økonomiske situation og gæld. Du kan finde ansøgningsskemaet og mere information om gældssanering på borger.dk eller domstol.dk. Du skal aflevere ansøgningen til skifteretten i din lokale byret. I Storkøbenhavn er det Sø- og Handelsretten, der håndterer gældssanering.

Gældssanering rådighedsbeløb 2024

Gældssanering rådighedsbeløb i 2024

Gældssanering rådighedsbeløb 2024 er det beløb, du skal have tilbage hver måned, efter du har betalt dine faste udgifter, hvis du får gældssanering. Det er skifteretten, der fastsætter dit rådighedsbeløb, når den behandler din ansøgning om gældssanering. Dit rådighedsbeløb skal dække dine nødvendige leveomkostninger, fx mad, tøj, transport, fritid og sundhed.

Gældssanering rådighedsbeløb 2024 er baseret på de satser, som Gældsstyrelsen har fastsat for 2024. Disse satser bliver reguleret hvert år i forhold til pris- og lønudviklingen. De gældende satser for 2024 er som følger:

  • Grundbeløb: 7.240 kr. om måneden
  • Ekstra beløb pr. anden voksen i husstanden: 5.040 kr.
  • Ekstra beløb pr. barn i husstanden (afhængig af alder):
    • 0-1 år: 1.900 kr.
    • 2-6 år: 2.430 kr.
    • 7-17 år: 3.500 kr.

Det betyder, at hvis du fx er enlig uden børn, skal du have mindst 7.240 kr. tilbage hver måned, efter du har betalt dine faste udgifter, hvis du får gældssanering. Hvis du fx er gift og har to børn på 5 og 10 år, skal du have mindst 18.210 kr. tilbage hver måned, efter du har betalt dine faste udgifter, hvis du får gældssanering.

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en kreditordning, som enten nedsætter din gæld eller gør dig helt gældfri. Hvis skifteretten beslutter at nedsætte din gæld, kan du få tildelt en afdragsordning, hvor du afdrager på din restgæld med et fast beløb i de næste 3 år (særregler vedr. SU gæld), hvorefter du vil være gældfri. Hvis skifteretten beslutter at slette din gæld helt, vil du ikke skulle betale noget tilbage til dine kreditorer.

Gældssanering er en mulighed for privatpersoner, som af forskellige årsager er kommet ud i en uoverskuelig gæld. Det kan fx være pga. sygdom, skilsmisse, arbejdsløshed, tvangsauktion, personlig konkurs eller lignende. Virksomheder, selskaber og foreninger kan ikke søge gældssanering.

Hvad er gældssanering

Hvem kan få gældssanering?

Hvis du søger om gældssanering, er det afgørende, at du kan dokumentere, at du ikke kan betale din gæld. Derudover skal du opfylde tre vigtige betingelser:

  • Din gæld er så stor, at du ikke selv vil være i stand til at betale gælden over en længere periode på fx 6 år.
  • Du skal have fast og varig indkomst – fx fuldtidsjob, flexydelse og flexjob, førtidspension eller folkepension.
  • Du må ikke have nyere gæld – dvs. ingen forbrugsgæld eller restancer til fx licens, børnepenge eller andet inden for de seneste 5-10 år. Dog kigger man på, om man har stiftet ny gæld på grund af særlige omstændigheder og gælden dermed fremstår rimelig. Det kan fx være lån til udskiftning af hårde hvidevare, nye briller eller tandlægeregninger.

Skifteretten vil desuden tage hensyn til din alder, hvordan gælden er opstået, og hvad du har gjort for at afvikle gælden igen, når den skal vurdere din ansøgning.

Hvordan søger man om gældssanering?

Rent praktisk skal du udfylde et ansøgningsskema, som du kan finde her eller hente i den nærmeste byret. Herefter skal du aflevere ansøgningen til skifteretten, som ligger i byretten.

Du skal vedlægge en række dokumenter til din ansøgning, fx kopi af din årsopgørelse, lønsedler, budget, gældsoversigt, lejekontrakt, skilsmissepapirer, lægeerklæringer eller lignende. Du skal også oplyse om dine kreditorer, så skifteretten kan kontakte dem og høre deres holdning til din ansøgning.

Når skifteretten har modtaget din ansøgning, vil den indkalde dig til et møde, hvor du skal forklare din situation og svare på spørgsmål. Skifteretten vil også høre, om dine kreditorer har indsigelser mod din ansøgning. Efter mødet vil skifteretten træffe en afgørelse om, hvorvidt du kan få gældssanering, og i så fald, hvordan din gæld skal nedsættes eller slettes.

søg gældssanering

Hvad skal du være opmærksom på i forbindelse med gældssanering?

Hvis du får gældssanering, skal du være opmærksom på, at du skal overholde de aftaler, du indgår med skifteretten og dine kreditorer. Det betyder, at du skal betale de fastsatte afdrag til tiden, og at du ikke må stifte ny gæld eller ændre din økonomiske situation væsentligt uden at informere skifteretten.

Hvis du ikke overholder aftalerne, kan skifteretten ophæve din gældssanering, og du vil så skulle betale din oprindelige gæld tilbage.

Du skal også være opmærksom på, at gældssanering kan have konsekvenser for din kreditværdighed, din skat, din pension og din arv.

Hvordan får man hjælp til sin gældssanering?

Hvis man overvejer at søge om gældssanering, kan det være en god idé at få professionel rådgivning om ens muligheder og konsekvenser. Der findes flere organisationer og virksomheder, der tilbyder gratis eller billig gældsrådgivning til privatpersoner. Man kan også kontakte en advokat eller en socialrådgiver for at få hjælp til sin gældssanering.

Når man søger om gældssanering, skal man udfylde et ansøgningsskema og vedlægge en række dokumenter, der viser ens økonomiske situation og gæld. Man kan finde ansøgningsskemaet og mere information om gældssanering på borger.dk eller domstol.dk. Man skal aflevere ansøgningen til skifteretten i ens lokale byret. I Storkøbenhavn er det Sø- og Handelsretten, der håndterer gældssanering.

Hvis skifteretten indleder en gældssaneringssag, vil den udpege en medhjælper (typisk en advokat) til at hjælpe med det praktiske arbejde. Medhjælperen skal sammen med skyldneren udarbejde et forslag til nærmere vilkår for gældens afvikling eller bortfald. Medhjælperen vil også være til stede ved møderne i skifteretten og bistå skyldneren med råd og vejledning. Man skal ikke betale for medhjælperens arbejde.