Overvejer du at tage på en seniorhøjskole? Vil du gerne vide mere om, hvad det indebærer, og hvorfor det kun er noget for dig, der vil noget med dit liv i seniorårene?
Så læs med her, hvor vi kommer ind på alt det vigtige ved seniorhøjskoler. Du kan med fordel læse denne artikel sammen med dine ældre venner eller bekendte. Så kan I drøfte mulighederne sammen.
Hvad er en seniorhøjskole?
En seniorhøjskole er et tilbud til seniorer, der gerne vil udfordre sig selv.
De forskellige højskoler tilbyder forskellige ting, og derfor bør du undersøge de forskellige muligheder grundigt, før du beslutter dig for en.
Der findes mange forskellige typer af højskoler; nogle tilbyder mere praktiske kurser som idrætshøjskoler mens andre er mere faglige og kulturelle.
Nogle af de mest populære former for seniorhøjskoler er dem, der tilbyder sociale aktiviteter og oplevelser sammen med andre seniorer.
På en seniorhøjskole finder du sikkert din helt egen niche, hvor du kan udfolde dig og møde andre mennesker i samme situation som dig.
Hvilke muligheder findes der?
Det kunne være spændende at opleve Danmark eller resten af verden fra en cykel: En cykel-højskole. Det er nemlig muligt at tage på cykelophold på seniorhøjskoler. På disse højskoler kan du opleve naturen på tæt hold og blive trukket af cykler med elektricitet, så du ikke skal have ondt i ryg og bagdel undervejs.
Det er desuden muligt at tage på vandrerhjem eller tage på safari med dyr i Afrika – alt sammen på en seniorhøjskole. Her kan du opleve nye steder og møde nye mennesker fra hele verden – alle i samme situation som dig selv.
Julekurser
Mange seniorer vælger at holde jul på højskole, da det giver dem mulighed for at få et helt andet og mere afslappet juleophold. I stedet for de traditionelle 2-3 dage med familien, kan man nyde 12-14 dage på en højskole, der har fuld tema hele tiden. Dette betyder meget for mange ældre, som føler sig sikre på, at de får den bedste julestemning sammen med andre.
En typisk julekursus på en højskole er fyldt med aktiviteter og undervisning der relaterer til julen og dens traditioner. Nogle af disse aktiviteter kan omfatte:
- Kunst og kultur – herunder skabelsen af juledelekorationer, malerier, julegaveværksted og udforskning af forskellige kulturelle juletraditioner.
- Madlavning – herunder madlavning af æbleskiver, bagning af julegodter og lave julemiddage til familie og venner.
- Musik – herunder sanglege, lytning til julesange fra forskellige lande og præsentationer fra musikere eller sangere.
- Udendørsaktiviteter – herunder skovtur for at finde de perfekte juletræer eller besøge naturlige attraktioner i nærheden for at se noget smukke naturfænomener.
Ud over disse aktiviteter har mange højskoler arrangeret sociale begivenheder som ture til byen eller byens marked, besøg i museer eller kirker samt hyggelige filmaftener med god mad og drikkevarer.
Børnebørn med på højskole
Som senior har du mulighed for at invitere dine børnebørn med på højskole. Familiekurser er særligt tilrettelagt for både børn og voksne, og ligger som oftest i skolernes ferier. Dette giver en unik mulighed for at styrke familiens sammenhold, mens I udforsker det danske kulturlandskab sammen.
Hvad kan man opleve?
Familiekurserne tager udgangspunkt i de traditionelle kurser, men der er flere elementer af særlige aktiviteter, der er designet til at appellere til alle aldersgrupper. Aktiviteterne omfatter alt fra naturpleje og øko-landbrugsprojekter, teater og musikoplevelser til sportsaktiviteter og fællesspisninger. Dette kommer naturligvis an på selve højskolen og dens tilbud, men disse er nogle af de ting man kan lave:
- Naturpleje: Plantning af træer, beplantning af haver og pleje af dyreliv
- Øko-landbrugsprojekter: Lær om økologisk landbrug, madlavning og smagsprøver
- Teater: Oplev lokale forestillinger eller prøv selv at optræde
- Musikoplevelser: Lyttil livemusik eller prøv selv at spille et instrument
- Sportsaktiviteter: Prøv nye sportsgrene eller udfordringer som fx orientering eller vandreture
- Fællesspisninger: Del din madlavningskunst eller nyd en hyggelig middag sammen
Hvad kan man lære?
På familiekurserne er der også mulighed for at tilegne sig nye færdigheder. Fælles for kurserne er, at de tager udgangspunkt i den danske kulturarv og traditioner. Det betyder, at I kan opleve et bredt udvalg af aktiviteter og emner, som:
- Historie: Lær om det gamle Danmark og de historiske begivenheder
- Kultur: Oplev forskellige former for kunst og kulturarrangementer
- Natur: Bliv bekendt med den danske natur og dyreliv
- Traditioner: Udforsk folkedanse, sangskrivning eller håndarbejde
- Sprog: Prøv at lære et nyt sprog eller forbedre dine sprogfærdigheder
Hvad er fordelene?
Der er mange fordele ved at tage på højskole som familie. Det giver mulighed for at styrke båndet mellem børn og voksne, mens I udforsker de danske kulturarv sammen. Samtidig får alle mulighed for at lære nye færdigheder, udvikle deres kreativitet og skabe nye minder sammen.
Højskoleophold i udlandet
Højskoleophold i udlandet er en stor mulighed for seniorer, der ønsker at opleve nye kulturer og seværdigheder. Der findes et bredt udvalg af højskoler spredt rundt om i Europa, som er specielt tilrettelagt til seniorer.
Italien:
- Vandrehøjskole: Du kan tage på en vandrehøjskole, hvor du bliver guidet af en lokal guide og får lov til at opleve det lokale miljø.
- Kulturhøjskole: Her har du muligheden for at dykke ned i den italienske kultur og historie, samtidig med at du lærer lidt italiensk.
Norge og Sverige:
- Udforskningshøjskole: På disse højskoler får du mulighed for at udforske de smukke landskaber Norge og Sverige har at byde på. Du kan tage på vandreture, bade i søerne eller bare slappe af i naturen.
- Aktivitetshøjskole: Her kan du prøve forskellige aktiviteter såsom ridning, sejlads eller måske endda skilte. Det er en god måde at få lidt motion på, samtidig med at du har det sjovt!
Disse er bare få eksempler på, hvad du kan få at oplevelser. Uanset hvilken type højskoleophold du vælger, er det en god måde at udvide dine horisonter og få nye oplevelser. Det er en unik mulighed for at lære nye kulturer og miljøer at kende, samtidig med at du har det sjovt!
Højskoler med korte kurser til seniorer
Som senior har du mulighed for at deltage i korte kurser, som er åbne for alle interesserede voksne. På disse kurser kan du fordybe dig i dine interesser, møde nye mennesker eller opleve verden sammen med andre.
Der er mange forskellige kurser at vælge imellem og de henvender sig både til seniorer og alle andre interesserede voksne.
Højskolen er et rum for fordybelse, inspiration og nærvær. På et af de mange forskellige højskolekurser kan du bruge en uge eller to på at dyrke dine interesser i et fællesskab med andre.
Mange bruger et kort højskolekursus som en inspiration i arbejdslivet, som et pusterum i uddannelsen, som en aktiv sommerferie eller som en chance for at møde nye mennesker og udvide netværket – dette giver stor frihed til selv at planlægge sin ferie efter egne behov og ønsker. Og der er over 150 fag og emner at blive inspireret af!
Længde på korte højskolekurser
Korte højskolekurser varer typisk fra 1 til 2 uger, mens nogle kurser varer længere. Afhængigt af det valgte kursus kan du vælge mellem følgende varigheder:
- 1-2 uger: Det er den mest almindelige varighed for et højskoleophold. Kurserne har ofte et tema, der dækker alt fra litteratur til sport og sprogundervisning.
- 3-4 uger: Denne længde er ideel for dem, der ønsker at dykke dybere ned i et emne eller øve sig i en specifik færdighed.
- 5-6 uger: Dette er en god mulighed for dem, der ønsker at opbygge deres viden inden for et bestemt område eller lære flere forskellige fag.
- 7-8 uger: Kombinationen af teori og praksis giver dig mulighed for at tilegne dig dybdegående viden indenfor dit felt.
- 9-10 uger: Denne type kursus giver dig mulighed for at arbejde intensivt med dit emne og perfektionere dine færdigheder.
Mange af kurserne ligger i sommerferien, men der er også korte kurser hele året rundt, såsom julekurser eller weekendkurser på 2-3 dage.
Prisen:
Prisen for et højskolekursus varierer meget alt efter type af kursus samt årstid. Nedenfor kan du se gennemsnitlig pris for 1-ugers respektive 2-ugers kurssus:
- 1-uges: ca. 5200kr
- 2-ugers: ca 6800kr
Det er det gennemsnitlige prisniveau, som kan ændres afhængigt af årstid, type af kursusforløb og længde.
Korte Kursustyper:
- Emnekurser – Korte, fokuserede emner som fx madlavning eller vævning
- Familiekurser – Korte lejre designet til at bringe familier tættere sammen og styrke deres bånd
- Seniorkurser – Korte lejre designet til seniorer, der ønsker at udvikle deres færdigheder eller lære nye ting
- Rejsekurser – Korte rejser (læs mere om rejser for enlige pensionister) med højskoleundervisning, der fokuserer på historie og kultur i det område man besøger
- Mellemlange kurser – Kurser der strækker sig over flere uger med mulighed for specialisering indenfor et bestemt felt
- Intensive læringsforløb – Højskolekurser designet til at give en dybdegående viden om et bestemt emne på en relativt kort tidshorisont
Så tjek gerne hos den højskole du ønsker et kort kursusforløb henne for at se priserne på de forskellige typer af korte lejre og intensive læringsforløb!
Hvorfor skal jeg tage på en seniorhøjskole?
Du behøver ikke at være pensionist eller være 65 år for at tage på en seniorhøjskole.
Dette er nemlig blot et aldersbetinget ord for at skabe et begreb om, hvilken gruppe af mennesker der typisk går på en højskole. En god grund til at tage på en seniorhøjskole er, at det giver dig mere livsgrundlag, end det har givet dig hidtil.
Du vil mærke et stort udbytte både fagligt og socialt fra dine rejser og oplevelser som deltager på en højskole – uanset om den er praktisk orienteret eller fagligt orienteret. Du vil uden tvivl mærke et stort behov for at vende tilbage til hverdagen efter endnu et eventyr!
Liste over seniorhøjskoler
For at gøre det nemt og overskueligt for dig, har vi samlet en liste over de forskellige højskoler. Her kan du søge efter det, du er interesseret i og finde højskolerne, der matcher dine behov:
Tisvilde Højskole
Tisvilde Højskole ligger i centrum af smukke Tisvildeleje, som har en kilometerlang sandstrand og det smukke Tisvilde Hegn. Hvert år afholder højskolen et utal forskellige spændende kurser. Kig forbi kurser 2022 og se om der er noget for dig.
Hos dem kan du forvente en varm og hyggelig atmosfære, søde og hjælpsomme medarbejdere samt et køkken, der går ind for økologi og laver de lækreste retter. Læs mere her.
Liselund højskole
Liselund Højskole har som ambition at undervisning og samvær skal berige og inspirere til eksistentielle og faglige fællesskaber, som aktive medborgere i et demokratisk samfund.
Højskolelivet på Liselund Højskole skal have kvalitet, faglighed og hjemlighed ved undervisningen, samværet, arkitekturen/indretningen, måltiderne og de fælles oplevelser. De ønsker at være en højskole der markerer sig, og derfor er det faste elementer på Liselund at der bliver sunget Højskolesangbogen, fællessang og musik. Se mere.
Rude Strand Højskole
Der er noget for enhver “senior-alder”, smag og pengepung på Rude Højskole, hvor mere end 3.000 seniorer vælger at tage på et kursus hvert år.
Rude Højskole har korte kurser om alt lige fra mødet mellem mennesker til musik og motion; de har også rejser, påske-, sommer-, jule- og nytårskurser, alt sammen målrettet seniorer, og så elsker de at synge fra højskolesangbogen, spise dejlig mad fra deres eget køkken og hygge os socialt. Rude Strand Højskole ligger i et af Danmarks smukkeste områder med udsigt over Tunø og Samsø, så der er rig mulighed for at nyde en god udsigt. Få mere info her.
SeniorHøjskolen Nørre Nissum
SeniorHøjskolen ligger mellem havet, fjorden og skoven – både indendørs og udendørs byder de på masser af lys, luft og fællesskab, der giver ny energi til hovedet, hjertet og kroppen.
De laver højskolekurser med hyggelig atmosfære, tæt kontakt og høj faglighed – og har korte kurser hele året rundt. Hvert år er ca. 2500 kursister på SeniorHøjskolen Nørre Nissum. Læs mere.
Højskolen Marielyst
Højskolen Marielyst er en hyggelig firlænget bondegård, beliggende i de skønneste omgivelser på Falster midt i badebyen Marielyst – kun 300 meter til en af Danmarks dejligste badestrande. Gården moderniseres i 1906 og fungerede derefter som badehotel frem til 1969.
På Højskolen Marielyst finder du 60 værelser alle med eget bad og toilet, samt undervisningsfaciliteter som vort koncerthus – hvor der dagligt afholdes morgensamlinger, foredrag, koncerter med besøg af kendte musikere og kunstnere m.m.
Alt er i ét plan under samme tag på denne sydligste beliggende højskole i Danmark – med plads til ialt 84 kursister. Se mere her.
Brandbjerg højskole
Brandbjerg Højskole var den første skole nogensinde til at tilbyde et ugelangt seniorforløb. Her opstod ideen om at tilbyde kortere forløb for voksne, der stadig formidler de samme højskoleværdier.
Alle deres kurser indeholder de samme klassiske højskoleelementer: morgenmøder, sang, udflugter, foredrag og hyggeligt samvær. De er alle yderligere krydret af det dygtige køkken på Brandbjerg, som serverer lækker og lokalt produceret økologisk mad. Du kan læse mere om højskolen her.
Sønderjyllands Seniorhøjskole
Sønderjyllands Seniorhøjskole tilbyder en lang række forskellige korte kurser, omhandlende emner såsom kunst, musik, kyst, Sort Sol, koncerter, marsken, højtidskurser, opera, ballet og meget mere. Få mere info.
Kerteminde Seniorhøjskole
Dagenes emner bliver taget op i foredrag, samtale, dialog med dagens foredragsholdere, fællessang m.m., så tæt på ‘rigtig’ højskoles form som mulig. Dette gælder for alle der ønsker at deltage i folkeoplysende virksomhed for seniorer, dvs. 50-årige og derover med bopæl i Kerteminde Kommune.
Alle er velkomne uanset alder – De har haft deltagere fra 60 til 95 år igennem de 25 år de har holdt højskole. Læs mere om dem her.
Børkop Højskole
Giv dig selv en pause og fokuser på din fremtid. Et ophold på en bibelskole i 5 eller 10 måneder vil have afgørende betydning for dit liv – uanset om du er ny i troen eller har brug for et “kick” i dit kristne liv.
På Børkop Højskole vil du være omringet af oplevelser samtidig med at du får ro til at “gear” ned. Her er plads til alle! Læs mere.
Seniorhøjskolen Storedam
Seniorhøjskolen Storedam ligger 18 tdr. land fra byen, og er omgivet af en naturskøn grund med flotte muligheder for traveture i skoven. Der er plads til ca. 25 kursister på hvert hold, og det er et sted hvor du hurtigt vil føle dig hjemme.
Det usædvanlige ved denne højskole er, at man selv er med til at bestemme meget af det der foregår på skolen. Læs mere om Storedam.
Højskole for voksne – også for dig, der er seniorer
Du kan også tage på en højskole for voksne – også selv om du er i øvre aldersgruppe. Dette er en god måde at finde ud af, hvad du gerne vil beskæftige dig med.
Du kan også bruge højskolen til at få nye idéer, eller du kan bare bruge den til at få nye bekendtskaber og venner. Det er nemlig vigtigt at have sociale relationer i årene efter du har gået på pension.
Tilskud højskoler til pensionister
Der er, i sjældne tilfælde, mulighed for at få økonomisk støtte til et højskoleophold. Dette kan være nyttigt for pensionister, der ønsker at udvide deres horisont og opnå personlige mål gennem kurser og workshops på en højskole.
For at finde ud af, om du kan modtage tilskud fra din kommune, skal du rette henvendelse til dem. Det er dog vigtigt at bemærke, at tilskuddene ikke dækker hele prisen for et højskoleophold. I stedet vil de typisk:
- Give en reduktion i prisen på kurser eller workshops.
- Dække en del af rejseomkostningerne forbundet med et højskoleophold.
- Dække en del af opholdsomkostningerne forbundet med et højskoleophold (fx overnatning og mad).
Hvis du ønsker yderligere information om disse tilskudsmuligheder, anbefaler vi at du undersøger det hos din lokale højskole eller kontakter den relevante myndighed for mere information om de specifikke tilskudsmuligheder der er tilgængelige i din kommune.
Afslutning
Seniorhøjskoler tilbyder seniorer muligheden for at udvikle sig, være aktive og møde nye mennesker.
Vi håber, at du vil drage fordel af det store udbud i seniorhøjskoler og finde et sted, der passer til dit temperament og dine interesser.
Vær ikke bange for at turde prøve noget nyt – det kan give livsglæde og en oplevelse af personlig udvikling samtidig med at man får muligheden for at møde andre seniorer og opleve nye steder.
Tag springet!