Ferieloven 2024

Ferieloven 2024: Alt du skal vide om de nye ferieregler og samtidighedsferie

Ferieloven er den lov, der regulerer lønmodtageres ret til ferie og feriebetaling i Danmark. Den nuværende ferielov trådte i kraft i 2020, og er i folkemunde også kendt som den nye ferielov. Den vigtigste ændring i forhold til de gamle regler er, at du nu har såkaldt samtidighedsferie. Det betyder, at du kan holde ferie i samme periode, som du optjener den. I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste punkter i ferieloven 2024, og hvordan den påvirker dig som lønmodtager.

Hvordan optjener jeg ferie?

Du optjener ferie i løbet af et kalenderår, som løber fra 1. januar til 31. december. Du optjener 2,08 feriedage for hver måned, du arbejder. Det svarer til 25 feriedage om året. Hvis du arbejder mindre end en måned, optjener du ferie forholdsmæssigt. Du har ret til ferie med løn eller feriepenge, afhængigt af din ansættelsesform. Ferie med løn betyder, at du får din sædvanlige løn, mens du holder ferie. Feriepenge betyder, at du får udbetalt et beløb, der svarer til 12,5 % af din løn i det foregående kalenderår, når du holder ferie.

Hvornår kan jeg holde ferie?

Du kan holde ferie i ferieåret, som løber fra 1. september til 31. august. Du kan altså holde ferie i samme periode, som du optjener den. Det kaldes samtidighedsferie. Du kan også overføre op til 16,64 feriedage fra et ferieår til det næste. Det kaldes overførsel af ferie. Du skal dog aftale det med din arbejdsgiver senest 30. september i det ferieår, hvor du vil overføre ferien. Hvis du ikke får aftalt overførsel af ferie, har du pligt til at afholde din ferie inden ferieårets udløb. Hvis du ikke gør det, mister du retten til ferie og feriebetaling for de dage, du ikke har holdt.

Hvordan planlægger jeg min ferie?

Du skal aftale din ferie med din arbejdsgiver i god tid. Du har ret til at få besked om, hvornår du kan holde ferie senest tre måneder før feriens begyndelse. Hvis du ikke får besked, har du ret til at fastsætte din ferie selv med mindst en måneds varsel. Du har også ret til at bestemme, hvordan du vil fordele din ferie. Du kan holde din ferie i en sammenhængende periode eller i mindre dele. Dog har du ret til at holde mindst tre ugers sammenhængende ferie i perioden fra 1. maj til 30. september. Det kaldes hovedferien. Du har også ret til at holde mindst to ugers sammenhængende ferie i resten af ferieåret. Det kaldes restferien.

Overførsel af feriedage

Overførsel af feriedage

Hvis du ikke får brugt alle dine feriedage i et ferieår, kan du i nogle tilfælde overføre dem til det næste ferieår. Det skal du dog aftale med din arbejdsgiver senest den 31. december i det ferieår, hvor du vil overføre ferien. Du kan kun overføre ferie ud over 20 feriedage, som svarer til fire ugers ferie. Det betyder, at du første gang du overfører ferie, kun kan overføre fem feriedage. Derefter har du 30 feriedage til rådighed i det næste ferieår. Der er ingen begrænsning på, hvor mange gange du kan overføre ferie, så længe du og din arbejdsgiver er enige om det. Dog kan der være særlige regler i din overenskomst, som du skal være opmærksom på. Hvis du ikke overfører eller holder din ferie inden ferieårets udløb, mister du retten til ferie og feriebetaling for de dage, du ikke har holdt.

u kan bruge dine overførte feriedage til at holde ferie i det næste ferieår. Du skal dog være opmærksom på, at du skal holde din overførte ferie først, før du kan holde den ferie, du optjener i det nye kalenderår. Hvis du har overført ferie på grund af feriehindring, skal du holde den allerførst. Du skal også aftale din ferie med din arbejdsgiver i god tid, og du har ret til at få besked om, hvornår du kan holde ferie senest tre måneder før feriens begyndelse.

Hvad sker der med min ferie, hvis jeg skifter job?

Hvis du skifter job i løbet af et kalenderår, skal din tidligere arbejdsgiver indbetale dine optjente feriepenge til FerieKonto eller en anden feriekasse. Det skal ske senest den sidste dag i den måned, hvor du fratræder. Du kan så få udbetalt dine feriepenge, når du holder ferie hos din nye arbejdsgiver. Hvis du har ferie med løn hos din tidligere arbejdsgiver, skal du aftale med din nye arbejdsgiver, om du kan få ferie med løn eller feriepenge hos dem. Hvis du ikke kan få ferie med løn, skal din tidligere arbejdsgiver udbetale dig et beløb, der svarer til din feriegodtgørelse. Det skal ske senest den sidste dag i den måned, hvor du fratræder.

Ferieloven for funktionærer

Ferieloven gælder for alle lønmodtagere i Danmark, men der er nogle særlige regler for funktionærer. Som funktionær har du ret til fem ugers ferie med løn hvert år, svarende til 25 feriedage. Du får også et ferietillæg på mindst 1 % af din årsindkomst, som udbetales en gang om året. Hvis du er omfattet af en overenskomst, kan du have ret til en ekstra ferieuge eller andre fordele.

Ferieloven for funktionærer

Hvad sker der med min ferie, hvis jeg bliver syg eller gravid?

Hvis du bliver syg før eller under din ferie, har du ret til at få erstatningsferie for de dage, du er syg. Du skal dog melde din sygdom til din arbejdsgiver senest første sygedag. Hvis du bliver syg i mere end fem sammenhængende dage, skal du også have en lægeerklæring. Du skal aftale med din arbejdsgiver, hvornår du vil holde din erstatningsferie. Hvis du ikke får aftalt det, har du pligt til at holde din erstatningsferie inden ferieårets udløb. Hvis du ikke gør det, mister du retten til ferie og feriebetaling for de dage, du ikke har holdt.

Hvis du er gravid, har du ret til at holde ferie på lige fod med andre lønmodtagere. Du har også ret til at udskyde din ferie, hvis du er på barselsorlov. Du skal dog aftale det med din arbejdsgiver senest tre måneder før feriens begyndelse. Hvis du ikke får aftalt det, har du pligt til at holde din ferie inden ferieårets udløb. Hvis du ikke gør det, mister du retten til ferie og feriebetaling for de dage, du ikke har holdt.

Ferie med løn eller feriepenge?

Som lønmodtager i Danmark har du to muligheder for, hvordan du får betalt din ferie: ferie med løn eller feriepenge. Hvis du har ferie med løn, får du din normale løn, når du holder ferie. Det gælder også eventuelle tillæg, som du får for at arbejde på bestemte tidspunkter, fx vagter. Derudover får du et ferietillæg på 1% (1,4% fra 1. september 2020) af din årsindkomst, som udbetales en gang om året. Hvis du har feriepenge, får du 12% af din årsindkomst, som du kan få udbetalt, når du holder ferie. Du får ikke løn eller tillæg, når du holder ferie. Du skal dog være opmærksom på, at din pension ikke indgår i beregningen af feriepenge, så du får ikke 12% af din fulde løn.

Hvilken ordning du skal vælge, afhænger af din ansættelsesform, din løn og din vagtindtjening. Som hovedregel er det mest fordelagtigt at have ferie med løn, medmindre du har en meget høj vagtindtjening. Du skal aftale med din arbejdsgiver, hvilken ordning du vil have, senest 31. december 2020. Dit valg gælder for et år ad gangen.