Jonas Vingegaard 2023

Jonas Vingegaard – den danske cykelkonge i 2023

Hvis du er vild med cykelsport, har du sikkert fulgt med i Jonas Vingegaards imponerende bedrifter i 2023. Den unge dansker har vundet både Tour de France og Baskerlandet Rundt, samt Critérium du Dauphiné som optakt til Touren.

Han har også været med til at sikre Jumbo-Visma en historisk grand slam ved at vinde alle tre grand tours i samme år. Og mon ikke han har et ønske om at stå på podiet i Tour de France 2024?

Men hvordan har Jonas Vingegaard formået at blive så suveræn på cyklen? Hvad er hemmeligheden bag hans succes? Og hvad kan vi forvente af ham i fremtiden? Det vil vi forsøge at give dig et indblik i denne artikel.

Fra Glyngøre til Jumbo-Visma

Jonas Vingegaard blev født i 1996 i Glyngøre, en lille by i Nordjylland. Han begyndte at cykle som 10-årig, da han fik en mountainbike af sin far. Han viste hurtigt talent for sporten, og som teenager skiftede han til landevejscykling. Han blev opdaget af det danske kontinentalhold ColoQuick-Cult, hvor han kørte fra 2016 til 2018. Her viste han sig som en stærk klatrer og temporytter, og han vandt blandt andet PostNord Danmark Rundt i 2018.

I 2019 skiftede Jonas Vingegaard til det hollandske World Tour-hold Jumbo-Visma, hvor han fik chancen for at køre de store løb. Han debuterede i Tour de France i 2019 som hjælperytter for Primoz Roglic, men han imponerede også selv ved at vinde en etape og blive nummer to i ungdomskonkurrencen. I 2020 var han igen med i Touren, men denne gang måtte han udgå efter et styrt på 13. etape.

jonas vingegaard fra glyngøre

Tour de France-vinder to gange

2021 var et skelsættende år for Jonas Vingegaard. Han vandt Tour de France for første gang efter en dramatisk duel med Tadej Pogacar, som han slog med 17 sekunder i den samlede stilling. Han blev den anden dansker nogensinde til at vinde Touren efter Bjarne Riis i 1996. Han viste også sin klasse ved at vinde to bjergetaper og den afsluttende enkeltstart. Han blev hyldet som en nationalhelt, da han vendte hjem til Danmark, hvor han blandt andet blev fejret på Rådhuspladsen i København.

2022 var et endnu bedre år for Jonas Vingegaard. Han startede sæsonen med at vinde det spanske etapeløb Baskerlandet Rundt, hvor han vandt tre ud af seks etaper. Han fortsatte sin sejrsstime ved at vinde Critérium du Dauphiné i juni som optakt til Tour de France. I Touren var han igen suveræn og forsvarede sin gule trøje fra start til slut. Han vandt fire etaper, herunder to bjergetaper og to enkeltstarter. Han blev den første dansker til at vinde Touren to gange, og den første rytter siden Miguel Indurain i 1995 til at vinde Touren to år i træk.

Hemmeligheden bag succesen

Jonas Vingegaard har altså haft et fantastisk år i 2023, hvor han har cementeret sin position som en af verdens bedste cykelryttere. Men hvad er grunden til hans succes? Hvordan har han udviklet sig så meget på så kort tid? Der er flere faktorer, der spiller ind, men her er nogle af de vigtigste:

  • Jonas Vingegaard har et stort talent og en enorm vilje til at træne hårdt og forbedre sig. Han har arbejdet målrettet med sin fysik, sin teknik og sin taktik, og han har lært af sine erfaringer og sine fejl. Han har også en god balance mellem at være ambitiøs og ydmyg, og han har en positiv indstilling til sporten og livet.
  • Jonas Vingegaard har et stærkt hold omkring sig, både på og uden for cyklen. Han har haft stor glæde af at køre for Jumbo-Visma, som er et af de bedste hold i verden. Her har han haft gode holdkammerater, som har støttet ham og hjulpet ham i løbene, især Primoz Roglic, som har været hans mentor og ven. Han har også haft dygtige trænere, ledere, læger og mekanikere, som har sørget for hans optimale forberedelse og præstation.
  • Jonas Vingegaard har haft heldet med sig, i hvert fald i forhold til skader og uheld. Han har undgået alvorlige styrt og sygdomme, som kunne have sat ham tilbage eller kostet ham sejre. Han har også haft gode ben på de rigtige dage, og han har udnyttet sine muligheder, når de er opstået.
Jonas Vingegaard vinder tour de france 2023

Fremtiden er lys

Jonas Vingegaard er altså en fantastisk cykelrytter, som har haft et fantastisk år i 2023. Men hvad kan vi forvente af ham i fremtiden? Kan han fortsætte med at vinde de store løb? Kan han blive en af de største i cykelhistorien? Det er svært at spå om, men der er ingen tvivl om, at han har potentialet til at gøre det. Han er stadig ung, kun 27 år gammel, og han har stadig meget at lære og meget at give. Han har også en stor motivation til at fortsætte med at udvikle sig og udfordre sig selv. Han har allerede skrevet sig ind i historiebøgerne, men han er ikke færdig endnu. Vi glæder os til at følge ham i de kommende år og se, hvad han kan opnå.