holde styr på din sundhed som senior

Sådan holder du styr på din sundhed for seniorer

Som senior er det vigtigt at passe godt på sin sundhed og forebygge sygdomme. Der er mange ting, du selv kan gøre for at holde dig sund og rask, både fysisk og mentalt. I denne blogpost vil vi give dig nogle gode råd til, hvordan du kan holde styr på din sundhed for seniorer.

Holde styr på dit BMI

Et af de aspekter, du kan holde øje med for at vurdere din sundhed som senior, er dit BMI. BMI står for Body Mass Index og er en indikator for, om du har en sund kropsvægt i forhold til din højde. BMI beregnes ved at dividere din vægt i kilo med din højde i meter i anden potens. For eksempel, hvis du vejer 70 kg og er 1,75 m høj, er dit BMI 70 / (1,75 x 1,75) = 22,9.

Dit BMI kan give dig en idé om, om du er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller fed. Der er forskellige grænser for disse kategorier afhængigt af din alder og dit køn. Generelt gælder følgende intervaller for voksne:

  • Under 18,5: Undervægtig
  • 18,5-25: Normalvægtig
  • 25-30: Overvægtig
  • Over 30: Fed

Hvis du har et BMI uden for det normale interval, kan det øge din risiko for forskellige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og knogleskørhed. Derfor er det vigtigt at holde dit BMI inden for et sundt niveau ved at spise sundt og være fysisk aktiv.

Hvis du vil beregne dit BMI nemt og hurtigt, kan du bruge en online BMI beregner som denne. Du skal bare indtaste din højde og vægt, så får du dit BMI-tal og en forklaring på, hvad det betyder. Du kan også se en tabel over de anbefalede BMI-intervaller for forskellige aldersgrupper og køn.

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for vaccination

En af de bedste måder at beskytte dig mod alvorlige infektionssygdomme som influenza og covid-19 er at blive vaccineret. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle på 65 år og derover får gratis vaccination mod begge sygdomme. Du vil modtage en invitation i din digitale post, hvor du kan bestille tid til vaccination på www.vacciner.dk. Hvis du har bestemte sygdomme eller tilstande, der øger din risiko for alvorlig sygdom, anbefales du også at blive vaccineret, selv om du er yngre.

Dyrk motion og fysisk aktivitet

Dyrk motion og fysisk aktivitet

Motion og fysisk aktivitet er godt for både kroppen og hjernen. Det styrker dit immunforsvar, dit hjerte-kar-system, dine muskler og knogler, din balance og koordination, din hukommelse og koncentration, dit humør og din livskvalitet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne er moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen. Det kan være alt fra at gå en tur, cykle, svømme, danse, spille golf eller andet, du synes er sjovt og udfordrende. Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang eller finde den rette aktivitet for dig, kan du kontakte din kommune eller en lokal forening, der tilbyder motionstilbud for seniorer.

Spis sundt og varieret

En sund og varieret kost er vigtig for at give din krop de næringsstoffer, den har brug for. Det kan også forebygge eller afhjælpe forskellige sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk, hjertekarsygdom og knogleskørhed. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du spiser efter de 10 kostråd, som blandt andet handler om at spise mere frugt og grønt, fuldkorn, fisk og magert kød, og mindre salt, sukker og fedt. Hvis du har svært ved at spise nok eller har særlige behov for kosttilskud, kan du tale med din læge eller en diætist om det.

Hold kontakten med andre mennesker

Sociale relationer er afgørende for din mentale sundhed og dit velbefindende. Det er godt at have nogen at dele glæder og sorger med, nogen at grine og hygge sig med, nogen at lære af og inspirere til. Det kan være familie, venner, naboer, kolleger eller andre mennesker med samme interesser som dig. Hvis du føler dig ensom eller isoleret, kan du søge efter fællesskaber i dit lokalområde eller online. Der findes mange foreninger og organisationer, der arrangerer aktiviteter og arrangementer for seniorer. Du kan også melde dig som frivillig i en sag, du brænder for.

Søg hjælp, hvis du har brug for det

Hvis du oplever symptomer på sygdom eller mistrivsel, skal du ikke tøve med at søge hjælp. Det kan være hos din egen læge, hos en specialist eller hos en psykolog. Jo tidligere du får stillet en diagnose og behandling, jo bedre er dine chancer for at komme dig eller leve godt med din tilstand. Hvis du har brug for praktisk eller personlig hjælp i hverdagen, kan du kontakte din kommune om muligheden for hjemmehjælp eller hjemmesygepleje. Hvis du har brug for et midlertidigt eller permanent ophold på et plejehjem, kan du også henvende dig til din kommune om det.

Afslutning

Det var nogle af de råd, vi har til, hvordan du kan holde styr på din sundhed for seniorer. Vi håber, du har fået inspiration og motivation til at tage godt vare på dig selv og din sundhed. Husk, at du aldrig er for gammel til at lære nyt, prøve nyt eller nyde livet!