Skattefri gaver 2023

Skattefri gaver 2023: Hvad du skal vide, før du giver en gave

Gaver er en måde at vise sin kærlighed, taknemmelighed eller anerkendelse på. Men gaver kan også have skattemæssige konsekvenser, både for giveren og modtageren. Derfor er det vigtigt at kende reglerne for skattefri gaver, inden man giver en gave.

I denne artikel vil vi forklare, hvad skattefri gaver er, hvem man kan give dem til, hvor meget man kan give, og hvordan man indberetter dem til Skattestyrelsen. Vi vil også give nogle eksempler på, hvordan man kan give skattefri gaver på en smart måde.

Hvad er skattefri gaver?

Skattefri gaver er gaver, som man kan give til et familiemedlem i sin nærmeste familie, uden at modtageren skal betale gaveafgift. Gaveafgift er en afgift, som modtageren af en gave skal betale til staten, hvis gaven overstiger et bestemt beløb.

Hvem kan man give skattefri gaver til?

Man kan give skattefri gaver til følgende personer:

  • Børn, stedbørn og deres børn, herunder adoptivbørn
  • Forældre og stedforældre
  • Bedsteforældre
  • En person, man har haft fælles bopæl med de sidste to år, fx ens samlever
  • En person, man har haft fælles bopæl med i mindst to år, men som er kommet på plejehjem eller flyttet i ældrebolig
  • Plejebørn, man har boet sammen med i en sammenhængende periode på mindst fem år, og hvor opholdet hos en begyndte, inden plejebarnet fyldte 15 år, og højst en af plejebarnets biologiske forældre har haft fælles bopæl hos en sammen med plejebarnet.
Hvor meget kan man give i skattefri gaver

Hvor meget kan man give i skattefri gaver?

Man kan frit give gaver op til 71.500 kr. i 2023 (69.500 kr. i 2022) til et familiemedlem i sin nærmeste familie. Hvis man giver større gaver, skal man oplyse det til Skattestyrelsen, og der skal betales en gaveafgift. Gaveafgiften er som hovedregel 15 % af det beløb, der overstiger det afgiftsfrie beløb<.

Hvis modtageren er ens svigerbarn, kan man i 2023 give op til 25.000 kr. i gave, uden at modtageren skal betale afgift. Man er kun svigerbarn i juridisk forstand, når parret er gift.

Det afgiftsfrie beløb er per person per kalenderår. Det betyder, at et barn i 2023 fx kan modtage op til 71.500 kr. fra hver af sine forældre i et kalenderår regnet fra 1. januar til 31. december.

Hvordan indberetter man skattefri gaver?

Er gaven i 2023 på 71.500 kr. (25.000 kr. for svigerbørn) eller mindre skal gaven ikke indberettes til Skattestyrelsen.

Modtageren skal betale afgift af gavebeløbet, hvis han eller hun er nær familie (se listen herover), og gaven samtidig overstiger 71.500 kr. i 2023. Svigerbørn skal betale afgift, hvis gaven overstiger 25.000 kr. i 2023.

Gaveafgiften skal betales samtidig med, at man anmelder gaven hos Skattestyrelsen, hvilket man skal gøre senest 1. maj året efter, at gaven er modtaget. Blanketten til anmeldelse finder man på Skattestyrelsens hjemmeside. Blanketten skal underskrives af både giveren og modtageren.

Eksempler på skattefri gaver

Her er nogle eksempler på, hvordan man kan give skattefri gaver på en smart måde:

  • Hvis man har flere børn, kan man give dem hver især 71.500 kr. i 2023, uden at de skal betale afgift. Hvis man har en ægtefælle, kan han eller hun også give det samme beløb til hvert barn. På den måde kan man give hvert barn op til 143.000 kr. i 2023, uden at de skal betale afgift.
  • Hvis man har et barnebarn, som skal giftes, kan man give ham eller hende 71.500 kr. i 2023, uden at han eller hun skal betale afgift. Hvis ens ægtefælle også giver det samme beløb, kan man give barnebarnet op til 143.000 kr. i 2023, uden at han eller hun skal betale afgift. Hvis barnebarnets forældre også giver det samme beløb hver især, kan barnebarnet modtage op til 429.000 kr. i 2023, uden at han eller hun skal betale afgift.
  • Hvis man har en samlever, som man har boet sammen med i mindst to år, kan man give ham eller hende 71.500 kr. i 2023, uden at han eller hun skal betale afgift. Hvis man også giver det samme beløb til ens samlevers børn, kan de også modtage gaven skattefrit.

Konklusion

Skattefri gaver er en god måde at glæde sine nærmeste på, uden at de skal betale afgift af gaven. Man skal dog være opmærksom på reglerne for skattefri gaver, så man ikke kommer til at give for meget eller glemmer at indberette gaven til Skattestyrelsen.

Hvis man er i tvivl om reglerne for skattefri gaver, kan man altid kontakte Skattestyrelsen eller en professionel rådgiver for at få hjælp.

Vi håber, at denne artikel har givet dig et godt overblik over skattefri gaver i 2023. Hvis du vil vide mere om skat og gaver, kan du besøge Skattestyrelsens hjemmeside eller læse vores andre artikler om emnet.

Tilmeld dig til Senior Folks nyhedsbrev

* angiver påkrævet

Gå ikke glip af spændende nyheder, fantastiske tilbud, nyttige vejledninger og meget mere, som vi sender fra tid til anden i vores nyhedsbrev. Tilmeld dig nyhedsbrevet forneden.