store bededag 2024

Store bededag 2024 – Hvad du skal vide om den afskaffet helligdag

Store bededag er en særlig dansk helligdag, som har en lang historie og nogle interessante traditioner. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om store bededag 2024, så du kan planlægge din dag og nyde den på bedste vis.

Hvornår er store bededag 2024?

Store bededag falder hvert år den fjerde fredag efter påske. Det betyder, at datoen varierer fra år til år, men den ligger altid i april eller maj. I 2024 vil store bededag være den 26. april. Det er altså en god idé at sætte kryds i kalenderen allerede nu, så du ikke går glip af denne hyggelige dag. Selvom den nu ikke er en officiel fridag.

Store bededag er afskaffet som fridag

Fra 2024 vil store bededag ikke længere være en fridag for de fleste danskere. Det betyder, at man skal møde på arbejde eller i skole som normalt på den fjerde fredag efter påske. Det er resultatet af et lovforslag, som blev vedtaget af Folketinget den 28. februar 2023. Formålet med at afskaffe store bededag som helligdag var at finansiere en række andre ting, blandt andet flere penge til forsvaret og til grøn omstilling.

Afskaffelsen af store bededag har konsekvenser for både arbejdstid og løn for mange lønmodtagere. For eksempel skal lærere på de frie skoler arbejde 7,4 timer mere om året, men de får også et særligt løntillæg på 0,45 procent af deres årsløn. Det er op til den enkelte arbejdsgiver og arbejdstager at aftale, hvordan de ekstra arbejdstimer skal fordeles hen over året.

store bededag afskaffet

Hvorfor holder vi store bededag?

Store bededag stammer fra 1686, hvor den blev indført af biskop Hans Bagger i Roskilde. Han ønskede at samle de mange forskellige bededage, som fandtes på den tid, til én dag, hvor folk skulle faste, bede og holde sig fra arbejde og fornøjelser. Dagen var oprindeligt en bods- og fastedag, hvor man skulle angre sine synder og bede for landet og kongen.

I dag er store bededag ikke så streng som dengang, men den har stadig et religiøst præg. Mange kirker holder gudstjenester på denne dag, og nogle steder afholdes der også konfirmationer. Store bededag er også en fridag for de fleste danskere, som kan bruge den til at slappe af eller være sammen med familie og venner.

Hvorfor holder vi store bededag
Andreas Herman Hunaeus (1814-1866), Paa Koebenhavns Vold aftenen foer Store Bededag, 1862

Hvad er traditionerne for store bededag?

Store bededag har nogle særlige traditioner, som mange danskere holder fast i. En af dem er at spise varme hveder aftenen før store bededag. Hvederne er bløde boller med kardemomme, som bages i ovnen og spises med smør. De blev populære i 1700-tallet, fordi bagerne ikke måtte arbejde på selve store bededag, så de solgte deres brød dagen før i stedet.

En anden tradition er at gå på volden i København. Voldene var de gamle forsvarsværker omkring byen, som blev omdannet til parker i 1800-tallet. På store bededag var det skik at spadsere på voldene og nyde det grønne område og det gode vejr. Det var også en mulighed for at se og blive set af andre københavnere i deres fine tøj.

Derudover er der nogle andre skikke, som knytter sig til store bededag. Nogle mener, at man skal plante kartofler på denne dag, fordi det giver et godt udbytte. Andre mener, at man skal undgå at rejse eller flytte på denne dag, fordi det bringer uheld. Og så er der dem, som bare bruger dagen til at hygge sig med dem, de holder af.

Uanset hvad du vælger at gøre på store bededag 2024, så håber vi, at du får en dejlig dag med masser af glæde og hygge. Store bededag er en dag, hvor du kan sætte pris på det, du har, og det, du tror på. Det er også en dag, hvor du kan være taknemmelig for det danske samfund og kultur, som har givet os denne helligdag.