Er grundlovsdag en helligdag

Er grundlovsdag en helligdag? – Se svaret her

Grundlovsdag er den 5. juni, og det er en meget vigtig dag i Danmarks historie. Det var nemlig på denne dag i 1849, at den første danske grundlov blev underskrevet af kong Frederik VII. Grundloven var en forfatning, der gav danskerne en række frihedsrettigheder og indførte demokrati i landet. Grundloven har siden været ændret fire gange, senest i 1953.

Men er grundlovsdag også en fridag? Det spørgsmål har mange danskere hvert år, når dagen nærmer sig. Svaret er ikke helt entydigt, for det afhænger af, hvad du arbejder med, og hvilken aftale du har med din arbejdsgiver.

Grundlovsdag er ikke en helligdag

Ifølge loven er grundlovsdag ikke en helligdag, men en almindelig arbejdsdag. Det betyder, at du skal møde på arbejde som normalt, medmindre du har en anden aftale. Du har altså ikke automatisk ret til at holde fri eller få ekstra betaling for at arbejde på grundlovsdag.

Dog er der nogle undtagelser, som vi vil se nærmere på i de næste afsnit.

Grundlovsdag kan være en fridag i nogle overenskomster

Selv om grundlovsdag ikke er en helligdag, så kan den være en fridag i nogle overenskomster. En overenskomst er en aftale mellem en fagforening og en arbejdsgiverorganisation om løn- og arbejdsvilkår for de ansatte.

I nogle overenskomster er det aftalt, at grundlovsdag er en halv eller en hel betalt fridag for de ansatte. Det gælder for eksempel for mange offentligt ansatte, som typisk har fri fra kl. 12 på grundlovsdag. Det gælder også for nogle privatansatte, som for eksempel arbejder inden for handel, service eller transport.

Hvis du vil vide, om du har fri på grundlovsdag, skal du tjekke din overenskomst eller kontakte din fagforening.

Grundlovsdag kan være en fridag i nogle overenskomster

Grundlovsdag kan være en fridag efter aftale med din arbejdsgiver

Hvis du ikke er dækket af en overenskomst, eller hvis din overenskomst ikke giver dig fri på grundlovsdag, så kan du stadig have mulighed for at holde fri efter aftale med din arbejdsgiver. Det kan for eksempel være, hvis din arbejdsplads har lavsæson eller lukker tidligt på grundlovsdag.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke har krav på at få løn for den dag, du holder fri. Det afhænger af, hvad du og din arbejdsgiver bliver enige om. Du kan for eksempel aftale at bruge en feriedag eller en afspadseringsdag til at holde fri på grundlovsdag.

Hvis du vil holde fri på grundlovsdag, skal du huske at spørge din arbejdsgiver i god tid og få det bekræftet skriftligt.

Hvad kan du lave på grundlovsdag?

Hvis du er så heldig at have fri på grundlovsdag, så er der mange måder at fejre dagen på. Grundlovsdag er nemlig også en dag, hvor mange danskere samles til forskellige arrangementer rundt om i landet.

En traditionel måde at markere grundlovsdag på er at lytte til politiske taler. Mange politikere benytter lejligheden til at holde taler om demokrati, frihed og samfundets udfordringer. Du kan finde taler i mange parker, slotte og museer, hvor der også er musik, mad og underholdning.

En anden måde at fejre grundlovsdag på er at besøge et af de mange historiske steder, der har med grundloven at gøre. Du kan for eksempel se den originale grundlov fra 1849 på Christiansborg Slot i København, eller besøge Råd- og Domhuset i Roskilde, hvor den første grundlovsforsamling mødtes i 1848.

En tredje måde at nyde grundlovsdag på er at slappe af med familie og venner. Du kan for eksempel grille i haven, tage på picnic i skoven eller sejle en tur på søen. Det vigtigste er, at du har det godt og hygger dig med dem, du holder af.

Grundlovsdag er en dag for alle danskere

Grundlovsdag er en dag for alle danskere

Uanset om du har fri eller ej på grundlovsdag, så er det en dag, hvor du kan være stolt af at være dansker. Grundlovsdag minder os om vores fælles historie, værdier og rettigheder som borgere i et frit og demokratisk land.

Grundlovsdag er også en dag, hvor vi kan se fremad og tænke over, hvordan vi vil forme vores samfund i fremtiden. Hvad ønsker vi os af vores politikere? Hvordan kan vi bidrage til vores fællesskab? Hvordan kan vi respektere og inkludere hinanden?

Grundlovsdag er en dag for alle danskere, uanset alder, køn, etnicitet eller religion. Det er en dag, hvor vi kan fejre vores mangfoldighed og vores enhed som nation.

Vi ønsker dig en god grundlovsdag!