pinse 2024

Pinse 2024 – Hvornår er det pinse i 2024?

Hvornår er det pinse i 2024? Det er et spørgsmål, som mange danskere måske stiller sig selv, når de planlægger deres ferie eller familiebesøg. Pinse er en kristen højtid, som fejres til minde om Helligåndens komme til Jesu disciple. Men hvornår falder pinsen egentlig, og hvad betyder den for os i dag? I denne artikel vil vi give dig svar på disse spørgsmål og fortælle dig lidt om nogle af de traditioner, som er knyttet til pinsen i Danmark.

Dato for pinsen i 2024

Pinsen falder altid 50 dage efter påskedag, som igen afhænger af fuldmånens cyklus. Det betyder, at pinsen kan variere fra år til år, men den ligger altid i maj eller juni. I 2024 vil pinsedag være søndag den 19. maj, og anden pinsedag være mandag den 20. maj. Pinsen er en af de få helligdage, som vi har to dage af i Danmark, og det giver os mulighed for at nyde det gode vejr og det grønne forår.

Hvad er pinsen?

Pinsen har sin oprindelse i den jødiske højtid Shavuot, som fejrer Guds pagt med Moses på Sinaibjerget. Den kristne pinse opstod, da disciplene var samlet i Jerusalem for at fejre Shavuot, og pludselig oplevede et under: Der kom en lyd som af et kraftigt vindstød, og tunger som af ild satte sig på hver af dem. De blev fyldt af Helligånden og begyndte at tale på forskellige sprog, så de kunne forkynde evangeliet til de mange jøder fra forskellige lande, som var i byen. Dette kaldes pinseunderet, og det regnes som kirkens fødselsdag, fordi det var startskuddet til udbredelsen af kristendommen.

I dag er pinsen ikke så meget en religiøs fest som en anledning til at samles med familie og venner. Der er ikke mange officielle traditioner forbundet med pinsen i Danmark, men nogle af de mest kendte er:

  • At se pinsesolen danse: Det siges, at solen danser ved daggry på pinsedag, fordi den glæder sig over Helligåndens komme. Nogle står tidligt op for at se solopgangen, mens andre bliver længe oppe og fester natten igennem.
  • At tage på pinseskovtur: Mange benytter lejligheden til at tage på udflugt i naturen med madkurv og godt humør. Det er en skik, som stammer fra slutningen af 1800-tallet, hvor københavnere drog til Jægersborg Dyrehave eller andre grønne områder.
  • At få nyt tøj: Pinsen markerede tidligere overgangen fra vinter- til sommertøj, og det var derfor man skulle have nyt tøj til pinse, kaldet pinsesnit. Det var især en borgerlig skik, som senere bredte sig til andre samfundslag med hjælp fra konfektionsindustrien.

Pinsen er altså en højtid med mange facetter og betydninger. Det er en tid til at mindes Helligåndens gave, men også en tid til at nyde livet og hinanden. Vi håber, at du har fået svar på dine spørgsmål om pinsen i 2024, og at du vil have nogle dejlige fridage med dem, du holder af.

Tilmeld dig til Senior Folks nyhedsbrev

* angiver påkrævet

Gå ikke glip af spændende nyheder, fantastiske tilbud, nyttige vejledninger og meget mere, som vi sender fra tid til anden i vores nyhedsbrev. Tilmeld dig nyhedsbrevet forneden.